Fagteori og isoleringsklasser

Isoleringsklasser

 23.09.2021Version 0.1

Generelt

Ulike isolasjonsklasser og hvilke materialer som kan benyttes i .h.t. Norsok M-004

 

Insulation class Insulation materials

Cladding Material

Other comments

Class 1

Heat conservation

Aerogel

AES fibre

Cellular glass

Mineral wool

SS316

Aluminium

AlMn

GRP or non-metallic (other than GRP)

Class 2

Cold medium conservation

Aerogel

Cellular glass

SS316

Aluminium

AlMn

GRP or non-metallic (other than GRP)

Vapour barrier

See 6.4 and 7.1.2

 

Class 3

Personnel protection

 

AtTn

150 °C Perforated guards or insulating coating

AtTn > 150 °C as class 1

 

Where relevant as class 1

Class 4

Frost protection

Aerogel

Cellular glass

Mineral wool

SS316

Aluminium

AlMn

GRP or non-metallic (other than GRP)

Vapour barrier

See 6.4 and 7.1.2

Class 5 or F

Fire protection

Insulation/fire protection material in accordance with qualified system.

In accordance with the qualified system

The system selection is dependant on the actual protection requirement and shall be accepted in writing by client for each case.

Class 6, 7 and 8

Acoustic insulation

Aerogel

AES fibres

Cellular glass or mineral wool 1)as per qualified system

SS316

Aluminium

AlMn

GRP or non-metallic (other than GRP) in accordance with the qualified system

Shall be installed in accordance with the tested/qualified system

Class 9

External condensation and icing protection

Aerogel

Cellular glass

SS316

Aluminium

AlMn

GRP or non-metallic (other than GRP)

Vapour barrier, see 6.4 and 7.1.2

Notes

1) AtTn < 180 °C Mineral wool and AES fibres shall only be used as part of a non-contact insulation system, or used as a secondary (outer layer) insulation material applied over e.g. aerogel or cellular glass.

2) In dry rooms with no sprinkler/deluge system, mineral wool may be used directly on pipes/vessels with a normal operating temperature above +40°C. Indoor areas with regular water cleaning or testing of seawater deluge system are not considered dry.

3) Use of non-metallic classing shall be subject to Company approval.

4) Aluzinc, AZ185, cladding material may be used onshore, see 6.3

 

 

Definisjon av de ulike isolasjonsklassene

Isolasjonsklasse

Klasse 1

Varmekonservering

Hensikten er å redusere varmetap og opprettholde driftstemperaturen som sikrer en effektiv prosess

Klasse 2

Kuldekonservering

Hensikten er å opprettholde lav temperatur og redusere varmetilførselen til prosessen

Klasse 3

Personellbeskytelse

Hensikten er å beskytte personell fra kalde og varme overflater

Klasse 4

Frostbeskyttelse

Isolering med eller uten varmekabel for å hindre frysing, voksing og innvendig fortetning.

Klasse 5

Brannbeskyttelse

Hensikten er å redusere varmetilførsel og sikre at temperaturen på rør, beholdere og utstyr er lavere enn spesifisert kritisk temperatur for et gitt branntilfelle. Dersom branntilfellet og kritisk temperatur ikke er spesifisert, skal denne temperaturen settes til 400 °C i en hydrokarbonbrannsituasjon med en varighet på 30 min i samsvar med ISO 834 (alle deler). Den valgte brannbeskyttelsen skal ha dokumenterte testresultater fra relevante branntester.

Klasse 6/7/8

Lydisolering

Lydisolering spesifiseres for å sikre at spredningen av støy fra rør, ventiler, flenser og utstyr er bedre enn støykravene for arbeidsmiljøet som angitt i NORSOK S-002N.

Basert på dokumentert innskuddsdempning, kan hvert prosjekt velge gjeldende isolasjonsklasse og isolasjonsmateriale eller kombinasjoner av isolasjonsmateriale som dekker kravet til innskuddsdempning ved bestemte frekvenser. Disse valgene skal ikke komme i konflikt med andre krav gitt i denne NORSOK- standarden. Selskapet skal godkjenne alle kombinasjoner.

Definisjoner på lydisoleringsklasser er gitt i ISO 15665, avsnitt 4. Standarden spesifiserer minste innskuddsdempning for hver klasse relatert til aktuell rørdiameter.

Klasse 6

Lydisolering

Minste innskuddsdempning skal være i samsvar med definisjonen gitt i ISO 15665 for klasse A. Flenser og ventiler skal isoleres dersom det kreves av Selskapet.

Klasse 7 Lydisolering

Minste innskuddsdempning skal være i samsvar med definisjonen gitt i ISO 15665 for klasse B. Flenser skal isoleres. Ventiler skal isoleres dersom det kreves av Selskapet.

Klasse 8

Lydisolering

Minste innskuddsdempning skal være i samsvar med definisjonen gitt i ISO 15665 for klasse C. Ventiler og flenser skal isoleres.

Klasse 9

Kondensisolering

Hensikten er å hindre utvendig kondens på rør og utstyr

Brann

Når oppstår en brann?

 

For at en brann skal oppstå må vi ha på samme sted, til samme tid og i riktig blanding:

  • Brennbart materiale
  • Oksygen
  • Høy nok temperatur

 

Brannforløpet kan deles inn i tre faser

  • Startfasen
  • Flammefasen
  • Kjølefasen

 

Startfasen
Brannen sprer seg rolig innenfor et lite avgrenset område. Hastigheten på utviklingen av brannen er avhengig av hvilket materiale som det brenner i. En brann i denne fasen kan normalt sett enkelt stoppes ved bruk av brannslukningsutstyr, fjerne oksygentilførselen eller eventuelt kjøle ned eller fjerne det brennbare materialet. For å unngå store brannskader på materiell må brannslukkingen begynne i denne fasen.

Flammefasen
Brannen begynner å spre seg til andre materialer og det skjer en overtenning. Brannen fortsetter imidlertid å danne brennbar gass som ikke forbrennes. Uten fornyet tilgang på oksygen dør brannen ut, men ved fornyet tilgang på oksygen og spesielt ved rask tilgang, vil brannen kunne utvikle seg eksplosjonsartet. Rommet blir overtent.

Kjølefasen

Når alt brennbart materiale er utbrent starter avkjølingsfasen. Rester av brent materiale ulmer og temperaturen synker langsomt. (Under en illustrasjon av fasene som en funksjon av tid og temperatur.)

 

Brannisolering

Hensikten med brannisolering er å redusere varmetilførsel og sikre at temperaturen på rør, tanker og utstyr er lavere enn spesifisert kritisk temperatur for et gitt branntilfelle. Dersom branntilfellet og kritisk temperatur ikke er spesifisert, skal denne temperaturen settes til 400°C i en hydrokarbonbrannsituasjon med en varighet på 30 min i samsvar med ISO 834 (alle deler)

 

Det skilles normalt sett mellom to ulike brannscenarioer:

  • Væskedamsbrann (pølbrann). Temperaturen når raskt over 1100 °C.
  • Jetbrann (Gassbrann). Temperaturen når 1200 - 500 °C.

 

I begge typer er det hydrokarboner som brenner og temperaturen stiger fort til ca. 1000 °C.

 

Brannisolering blir normalt sett utført for å sikre integriteten til installasjonen eller anlegget frem til de aktive brannsystemene er koblet inn, det skal dog ikke inkluderes noen effekt fra de aktive systemene, når behov og mengde brannbeskyttelse beregnes.

 

Materialer og metoder brukt som brannisolasjon skal være testet og godkjent. Branntestingen skal sikre at alle viktige og relevante utførelsesdetaljer dokumenteres og følges. For penetrasjoner stilles krav til sertifisering (sertifikat) av produktet etter gjennomført testing. Testing skal utføres i henhold til internasjonale testprosedyrer :

  • Jetbrann testet etter ISO 22899
  • ISO 834 benyttes for testing av produkter med krav til oljebrann/væskedambrann
  • IMO RES. A. 754(18) benyttes for testing av produkter med krav til cellulosebrann

DAL - Dimensjonering av utilsiktet belastning

En DAL skal beskrive den tøffeste eller alvorligste tilfeldige belastningen et system skal kunne motstå i løpet av en bestemt periode for å kunne tilfredsstille de forhåndsdefinerte akseptkriteriene for risiko. Den dimensjonerende belastningen skal ikke føre til tap av sikkerhetsfunksjoner eller lokal eskalering av hendelsen. Brann og eksplosjon er en del av belastningene definert som DAL. Krav til bærende konstruksjoner og branninndelinger. Integriteten må bevares slik at sprekker og hull ikke utvikler seg i dekk og skott som gjør det mulig for flammer og varme gasser å trenge gjennom. Isolasjon må bevares slik at gjennomsnittstemperaturen på den ikke-eksponerte siden ikke øker med mer enn 140 °C over den opprinnelige temperaturen.

Hovedoppgavene til en brancelle

Hovedoppgavene til en branncelle er:

  • Sikre at en brann eller en eksplosjon ikke sprer seg inn i et omkringliggende område
  • Skal minimum skille mellom hovedområdene (boligområde og prosessområde)
  • Skille områder med viktige sikkerhetsfunksjoner (kontrollrom, elektrorom etc.) fra andre områder
  • Skille områder med høy brannrisiko (prosessområde) fra andre områder
  • Forbli intakte ved en eventuell brann

 

Klasse H - brannskille
Skillene skal være utført i ubrennbare materialer og evt. isolerende materialer skal være branntestet. Skillene skal være bygget tilstrekkelig avstivet og hindre spredning av flammer og røyk i 2 timer ved en normert brannprøve. Skillene skal være isolert slik at gjennomsnitts temperaturen ikke stiger mer en 140 °C over den opprinnelige temperaturen innenfor de tider gitt nedenfor. I tillegg skal temperaturen på noen enkelte punkt ikke stige mer en 180 °C over den opprinnelige temperaturen innenfor de tider gitt nedenfor
Klasse H - 120 120 minutter
Klasse H - 60 60 minutter
Klasse H - 0 0 minutter
Klasse A - brannskille

Skillene skal være utført av ubrennbart materiale og være tilstrekkelig avstivet. Skillene skal hindre spredning av flammer og røyk i minimum 1 time ved en normert brannprøve. Skillene skal være isolert slik at gjennomsnitts temperaturen ikke stiger mer en 140 °C over den opprinnelige temperaturen. I tillegg skal temperaturen på noen enkelte punkt ikke stige mer en 180°C over den opprinnelige temperaturen innenfor de tider gitt nedenfor

Klasse A - 60 60 minutter
Klasse A - 30 30 minutter
Klasse A - 15 15 minutter
Klasse A - 0 0 minutter
Klasse B - brannskille

Skillene skal være av ubrennbart materiale, og de skal hindre spredning av flammer i minimum en halv time ved en normert brannprøve. Skillene skal være isolert slik at gjennomsnitts temperaturen på ueksponert side ikke stiger mer enn 140 °C over opprinnelig temperatur. Temperaturen skal heller ikke på noen enkelte punkt stige til mer enn 225 °C over opprinnelig temperatur i løpet av de tider gitt under

Klasse B - 30 30 minutter
Klasse B - 15 15 minutter
Klasse B - 0 0 minutter

Standard branntest

Branntesten foregår slik at prøvestykker blir utsatt for temperaturer som tilsvarer standard tid-temperatur kurver for en hydrokarbonbrann eller en cellulosebrann. Prøvestykkene blir testet i en lukket ovn. Prøvestykket skal ligne mest mulig på konstruksjonen som er tenkt brukt. (ISO 834-1). Prøvestykket skal ligne mest mulig på konstruksjonen som er tenkt brukt. Når prøven ikke kan testes i full størrelse, skal prøvestørrelsen være i samsvar med teststandarden for de enkelte elementene. Standard tid-temperatur kurve for en hydrokarbonbrann er en jevn kurve trukket gjennom følgende ovn temperaturer (I henhold til ISO 834):

 

Minutter Temperatur (°C)
3 890
5 926
10 982
30 1110
60 1150
120 1150

 

Standard tid-temperatur kurve for en cellulosebrann er en jevn kurve trukket gjennom følgende ovn temperaturer, I henhold til IMO A.754(18):

Minutter Temperatur (°C)
5 556
10 659
15 718
30 821
60 925

 

Hva tåler materialene
Stål mister sin bæreevne fort ved oppvarming:

  • 350 °C: Kritisk temperatur for spennstål i betong
  • 500 °C: Styrken omtrent halvert. Kritisk temperatur for konstruksjonsstål
  • 1000 - 1200 °C: All bæreevne tapt (nye analyser viser økt bæreevne i forhold til temperatur på stål - opp mot 1200 °C)

 

Aluminium tåler mindre oppvarming:

  • 200 - 250 °C: Kritisk temperatur

 

Betong er en dårlig varmeleder. Raske temperatursvingninger fører til avskallinger. Mest skader på fersk og fuktig betong. Armeringsjern minsker i styrken, avhengig av tid, temperatur og overdekning. Særlig alvorlig ved forspent armering.

 

Branntester av strukturer, for å bestemme brannmotstand bidraget til de ulike passiv brannsystemene som benyttes, er regulert i ISO 834. ISO 834 er oppbygget slik:

  • ISO 834-1: Generelle krav
  • ISO 834-3: Kommentar til testmetode og testdataapplikasjon
  • ISO 834-4: Spesifikke krav til bærende vertikale skilleelementer
  • ISO 834-5: Spesifikke krav til bærende horisontale skilleelementer
  • ISO 834-6: Spesifikke krav til bjelker
  • ISO 834-7: Spesifikke krav til kolonner
  • ISO 834-8: Spesifikke krav til ikke-bærende vertikale skilleelementer
  • ISO 834-9: Spesifikke krav til ikke-bærende horisontale separasjonselementer
  • ISO 834-10: Metode for å bestemme bidraget av påførte beskyttelsesmaterialer til strukturelle metallelementer
  • ISO 834-11: Metode for å vurdere bidraget til anvendt beskyttelsesmateriale til strukturelle metallelementer
  • ISO 834- avsnitt 1, angir testmetode for prøving av brannmotstand for ulike bygningsdeler, når disse utsettes for standard branneksponering.

Avsnitt 10, beskriver ytelseskriteriene for bæreevne, integritet og isolasjonsevne som følger:

Bæreevne
Defleksjon og sammentrekning i prøvestykket kan ikke overstige visse grenseverdier. Disse er angitt som funksjon av dimensjonsmål på prøvestykket.

Integritet
Det regnes som integritetsbrudd dersom et bomullsstykke antennes på ueksponert side, eller det er spalter av en viss størrelse i prøvestykket, eller hvis det er vedvarende flammer på ueksponert side.

Isolasjonsevne
Gjennomsnittlig temperaturøkning på ueksponert side av prøvestykket skal ikke overstige 140 °C, og maksimal temperaturøkning skal ikke overstige 180 °C.

 

Materialer som benyttes i brannskille klasse H og A, skal testes av et internasjonalt eller nasjonalt anerkjent laboratorium eller testinstitutt. Gjennomføringer i brannskiller, inkludert materialer og monteringsmetode, skal være lik de som brukes under test.

 

Gjennomføringer skal ikke redusere styrken, integriteten eller isolasjonsegenskapene til en brannskille.

 

Stålrammen (sleeve) kan være av karbonstål, galvanisert eller rustbestandig stål, uavhengig av stålkvaliteten brukt i test. Stålrammen (sleeve) som ble sveist til testoppstillingen, skal være sveist. Dersom den boltes til testoppstillingen, kan stålrammen enten være boltet eller sveist. Stålrammer som har blitt testet symmetrisk, bør monteres med tilnærmet like deler på hver side av brannskillet.

 

Gjennomføringer i brannskiller skal monteres på samme måte og med samme type isolasjon i forseglingen som ble brukt under laboratoriebranntesten. Imidlertid kan brannisolasjonen til skott og dekk som blir penetrert, være av hvilken som helst godkjent type.

 

Gjennomføringer i brannskiller som har blitt testet med eksponering bare på den ene siden, skal monteres på tilsvarende måte.

 

Gjennomføringer i brannskiller som monteres både i dekk og skott, skal testes for begge typer skiller, og i tillegg, for singel-og multigjennomføringer. Minste og største størrelse (lengde x bredde, tverrsnittsareal eller diameter) skal testes. Tetting av rørgjennomføringer større enn de som er testet, aksepteres ikke.

 

Produsenter av tetnings materialer skal fremskaffe typiske installasjonstegninger som viser alle installasjonsbegrensninger utført under testen. Det skal refereres til disse tegningene på typegodkjenning sertifikatet.

 

Installasjonstegninger for alle produkter brukt skal være inkludert i penetrasjonsdossieret. Tegningene skal minst inneholde følgende informasjon:

  • installasjonsbegrensninger
  • minste og største rammedimensjon (sleeve)
  • installasjonssymmetri
  • minste og største rørdiameter
  • minste avstand mellom rør (multiple)
  • minste avstand mellom rør og ramme (sleeve)
  • branneksponert side


I tillegg til brannskillekrav kan det være andre krav som må vektlegges.

 

Dersom en gjennomføring er i et område der det kan oppstå en jet-brann, må dette tas hensyn til, når en velger løsning. Tilsvarende, når en gjennomføring er i et område med definerte eksplosjonsbelastninger, må dette også tas hensyn til, når løsningen velges. Ved tilleggskrav til jetbrann eller eksplosjonsmotstand skal produktenes egenskaper dokumenteres for dimensjonerende laster. Det finnes også skiller som har krav til at gjennomføringen skal være enten gasstett eller vanntett.

Eksplosjonslast og eksplosjontest

Metode for fastsettelse av dimensjonerende eksplosjonslaster. Før eksplosjonslastene bestemmes skal konsekvenser av en eksplosjon som anses som uakseptable for innretningen fastslås. Slike konsekvenser kan være:

  • Totalt sammenbrudd av konstruksjonen
  • Brudd på eller uakseptabel deformasjon av eksplosjonsbarrierer
  • Uakseptabel skade på utstyr p.g.a. deformasjon av dekk
  • Uakseptabel økning av ulykkens omfang og intensitet p.g.a. deformasjon av utstyr som inneholder hydrokarboner
  • Uakseptabel skade på sikkerhetsutstyr eller sikkerhetssystemer som skal fungere etter eksplosjonen

 

Eksplosjonslasten skal fastsettes på grunnlag av et konservativt utvalg av et bestemt antall scenarier.